Omberg och Tåkern - en fantastisk trakt

omberg-stigBoka ett gourmét- eller supé paket på Ombergs Tursthotell. Eller bo på Tåkerns vandrarhem och upplev Tåkern, den kanske främsta fågelsjön i Sverige. Tåkern och Omberg är en fantastisk trakt med unika historiska, kulturella och naturvärden. Vill Du veta mer om vad som händer i trakten kring Vadstena, Vättern, Tåkern, Omberg & Dal så kan du besöka upplevelseguiden UpplevVadstena

 

Omberg

Omberg ligger i västra Östergötland vid Vätterns strand. På Omberg finns den 1700 hektar stora ekoparken "Ekopark Omberg". Området och är ett av landets mest välbesökta naturområden. Omberg bjuder på allt från bokskog, fantastisk utsikt över Vättern till dramatiska bergsbranter och jätteekar.
Berget har en enkelriktad bilväg på ca en mil där man kan se rasbranter och njuta av utsikten över Vättern. Vägen slutar vid Borghamn, som har en liten hamn i Vättern och ett kalkstensbrott, där det har brutits kalk sedan medeltiden.
 
Att göra på Omberg
-Bokskogens naturreservat är en vacker bok- och ädellövnaturskog i sluttningen ner mot Vättern.
- Från Stocklycke hamn skeppades virke med båt till industrier kring Vättern. Strax söder om hamnen finns en besöksvänlig grotta i vattenbrynet.
-Rödgavels grotta är den största av 15 grottor längs branterna mot Vättern. Enligt sägnen är det drottning Omma som sörjer en förolyckad friare. Kalla vintrar fryser drottning Ommas tårfloder till långa istappar inne i grottan. Grottan kan endast besökas med båt.
-Hjässan och Hjässaborgen är ett av ekoparkens populäraste besöksmål. Hjässan är bergets högsta punkt och erbjuder magnifik utsikt i alla riktningar. Runt Hjässan finns lämningar efter Hjässaborgen, den största av Ombergs tre fornborgar.
- Cykla på Omberg och runtomkring på den östgötska landsbygden. På Stocklycke Vandrarhem kan du boka cyklar.
Kontakta oss via telefon 0141-209900, mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

Alvastra kloster

Alvastra kloster grundades 1143 av franska munkar som tillhörde den mäktiga Cisterciensorden. Från Clairvaux i Frankrike till svenska Östergötland förde de med sig moderna metoder för administration, teknik och byggnadskonst. Klosterruinen ligger vackert vid Ombergs fot och ett besök är ett "måste" när man besöker Ombergstrakten.

 

Ellen Keys Strand

Ellen Keys villa Strand ligger inbjudande vid Vättern, omgiven av bokskog, alldeles vid foten av berget. Här bodde författarinnan Ellen Key (1849-1926) under senare delen av sitt liv och huset blev en samlingsplats för den tidens kända konstnärer och författare. Ellen Key var starkt engagerad i arbetarrörelsen och enligt hennes önskan blev Strand ett sommarhem för ”trötta arbeterskor” efter hennes död. Idag kan kvinnliga akademiker komma hit och studera ämnesområden som låg Ellen Key nära.

 

Tåkern - en av Europas främsta fågelsjöar

Tåkern rankas som en av Nordeuropas förnämsta fågelsjöar. Omgivningarna har också en fin flora med många orkidéer. Det finns fyra besöksområden vid sjön med fågeltorn och en mängd vandringsleder.

Under årens lopp har cirka 270 fågelarter setts vid sjön och drygt ett hundratal arter häckar här, till exempel svarttärna, rördrom, brun kärrhök och trastsångare. Vid Tåkern finns Nordeuropas största vassområde och arealen motsvarar cirka 2 400 fotbollsplaner.

Vid Tåkern finns ett modernt besökscentrum med en fantastisk utställning. Ett stycke unikt naturområde har blivit tillgängligt och kan upplevas av fler!